Solar İnverter Nedir?

İnverter Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

İnverter Nedir?

İnvertör, elektriksel olarak bir dönüşüm aracı şeklinde tanımlanabilmektedir. İnverter nedir sorusunun birçok yanıtı olmakla birlikte evirici ya da güç dönüştürücü şeklinde de tanımlanabilmektedir. İnvertörler, herhangi bir DC akım enerjiyi, AC akım enerjiye dönüştürmekte kullanılmaktadır. İnvertör cihazının ters fonksiyonu konumunda olan cihazlara ise redresör ya da doğrultucu adı verilmektedir. Bu ise tam olarak invertörün yaptığı işin tam tersini yani AC akım enerjiyi, DC akım enerjiye çevirmektedir. Gücün her şekildeki fazı için bir redresöre ihtiyaç bulunmaktadır.

 

Tam Sinüs İnverter Nedir?

Genel olarak tam sinüs İnverter nedir sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz. Örneğin akülerden gelen DC akımı, şebeke dalgası biçiminde ve frekans aralığında çıkarmaktadır. Verimlilik 89 – 94 değerleri arasında değişiklik göstermektedir. 50 / 60 Hz frekansları aralığında çalışmaktadır. Bu ürün, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi ürünlerde sorunsuz bir çalışma kaynağı oluşturduğu için, modifiye inverterlere göre daha çok tercih edilmektedir.

 

İnverter Ne İşe Yarar?

İnvertörler, örneğin, elektrik şebekesinden sağlanan yüksek gerilimli akımı, daha uygun ve sağlıklı bir akıma, yani 220 V akıma çevirmek için kullanılmaktadır. Aksi halde yüksek değerli akımı kullanabilmek mümkün olmayacaktır. 12 V, 24 V, 48 V gibi değerlerin 220 V alternatif akıma çevrilmesinde kullanılır. 0,5 Hz ile  2000 Hz arasında hız frekans ayarlaması yapabilmek de bu cihazlar yardımıyla mümkündür. Elektrik dalgalanmaları, invertörler sayesinde bobin ve kondansatörlere temiz bir şekilde iletilmektedir.

 

İnverter Cihazlarının Sağlamış Olduğu Faydalar Nelerdir?

İnverter nedir sorusunun yanıtını dönüştürücü şeklinde vermiştik. İnverterlerin sağlamış olduğu faydaları liste halinde şu şekilde sıralayabiliriz.

İnvertörler sayesinde çeşitli volt değerinde olan enerji 220 V değerinde alternatif enerjiye çevrilebilir.

İnvertörler hız ayarı da yapabilmektedir. Bu ise kontrolün sizde olduğunu gösterir.

İnvertörler, şebekeye sağlanacak enerjinin kalitesini, frekansını ve gerilimini ayarlamaktadır. Bu da yine kontrolün sizde olduğu anlamına gelecektir.

İnvertör cihazları genel olarak kapasite kontrolü ve enerji tasarrufu ile enerji verimliliği sağlar. Cihazın kapasitesi, gereken zamanın sadece %1 pik noktasındaki yüke göre belirlenmektedir. Geri kalan tüm zamanlarda akış hızının sadece bir miktarına ve bir bölümüne ihtiyaç duyulur.

İnverter nedir ve faydaları nelerdir şeklinde yöneltilecek soruya verilen cevaplardan biriside inverterler, mekanik değerlerde kapasite kontrolü ve verimlilik sağlamaktadır.

İnvertörler yardımıyla değişken hız ayarlamaları yapılabilmektedir. Bu sayede frekans ayarlamasını yapabilir, verimliliği çok daha üst düzeylere çıkarabilirsiniz.

İnvertörler sayesinde motor kalkışı, düşük ani deşarjlı bir şekilde sağlanmaktadır.

İnvertörler, bakım – onarım masraflarını da azaltarak bütçenize ek tasarruflar sağlamanıza yarayabilir.

İnvertörler, güneş, rüzgar gibi doğal kaynaklardan verimli ve kaliteli enerji üretimini gerçekleştirebilir.

  

İnverter Nasıl Çalışır? 

Örneğin elinizde bulunan bir adet el feneri ve fenere takılı olan bir adet DC pil mevcut. Mevcut olan akım, adeta bir yarış arabasını andıran şekilde bir tur atacak ve devreyi bir yönde tamamlayıp ışık verecektir. Pili tam tersi yönde çalıştırırsanız değişecek olan tek şey akımın yönü olacaktır. İnanılmaz hızlı ellerle saniyede 50 – 60 kez pili değiştirebilme yeteneğinizin olduğunu farz edelim. Eğer bunu becerebilirseniz eliniz bir inverter cihazı gibi davranır ve DC akım, AC akım enerjiye dönüşmüş olur. İnverterin temel çalışma prensibi bu şekilde olsa da anlatıldığı kadar basit değildir. Daha teknik olarak açıklamak gerekirse, inverter devresinde bir adet osilatör, güç cihazları adına tahrik devresi, kontrol devresi, transformatör ve anahtarlama cihazı bulunmaktadır. DC akımın AC akıma dönüştürülmesi, sürekli olarak kapatılıp açılan anahtarlama elemanı sayesinde yapılmaktadır. Primerde yer alan değişken gerilim, sekonder sargıda alternatif akıma dönüştürülür. Transformatör genel olarak çıkış gerilimini belirli bir oranda artıran bir amplifikatör gibi çalışır. Çoğu durumda voltaj değerleri 120 ya da 240 V AC değerlerine yükseltilir.

İnverterin genel olarak çalışma prensibi bu şekildedir. Özetlemek gerekirse DC akım enerjiyi AC akım enerjiye dönüştürmek için inverter kullanılmaktadır. Tersi durumda ise redresör kullanılabilir. Bununla beraber İnverterlerin birçok çeşidi bulunmaktadır ve ihtiyacınız doğrultusunda bu çeşitlilikten birini tercih edebilirsiniz. Çeşitliliğin çok olması ürün tercihinde size ekstra kolaylık sağlarken, bu ürünlerin tamamını incelemeniz yararlı olacaktır. Çünkü her inverterin kendine has özellikleri, watt değeri ve volt değeri vardır. Bu değerler arasında kendinize en uygun olanı araştırma ve inceleme yaparak bulabilirsiniz.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret37380
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Hava Durumu
Saat