Rüzgar Türbini ile Elektrik Üretimi

Rüzgâr Türbini

Rüzgâr türbinleri; soğuk ve sıcak hava yer değiştirdiğinde meydana gelen enerjiye denilmektedir. Aynı zamanda yeryüzünde yer alan ve fiziki farklılıklarla bağlantılı şekilde güneş atmosferi farklı ısıttığında rüzgâr enerjisi oluşur. Rüzgâr enerjisini ortaya çıkaran farklılıkların başında gelmektedir.

Rüzgâr üzerinde yer alan kinetik enerji öncelikle mekanik enerjiye dönüştürülür. Mekanik enerji daha sonra rüzgâr türbinleri ile elektrik enerjisine dönüşmektedir. Çeşitli ekipmanlar kullanılarak rüzgâr türbinleri oluşturulmuştur. Rüzgâr türbinlerini oluşturan etmenleri şöyle sıralayabiliriz;

Pervane çeşitleri,

Kule,

Elektrik- elektronik elemanlar,

Jeneratörler,

Hız dönüştürücüleri,

Rüzgârdan enerji elde etmek amacıyla rüzgâr gücünün en üst düzeyde olduğu alanlarda türbinler yer alır.

Rüzgâr Türbini Çeşitleri Nelerdir?

Rüzgâr türbinleri çalışma prensibi bakımından çeşitlere ayrılmıştır. Bu çeşitlendirme türbinlerin 4 farklı özelliğine bakılarak yapılıyor. Rüzgâr türbinlerini çeşitlendiren etmenler;

Jeneratör,

Kontrol sistemleri,

Kurulmuş güç miktarları,

Dönme ekseni şeklinde sıralanıyor.

Yatay Eksenli Rüzgâr Türbinleri

Yatay eksenli rüzgâr türbinleri ile üst seviyelerde enerji elde etmek mümkündür. Enerjinin elde edilmesi için rotorlar rüzgâr akış yönünde olması gerekiyor. Rotorlar, kulelerin üzerinde hareket ederek rüzgâr enerjisinin oluşması sağlanır. Türbinler rüzgâr yönüne döndürüldüğünde verim alınmaya başlanır.

Mikro Rüzgâr Türbinleri

Sabit şekildeki mıknatıs jeneratörlerden yararlanılarak mikro rüzgâr türbinleri çalıştırılmaktadır. Aküler, mikro rüzgâr türbinlerle şarj edilir.

Eğik Eksenli Rüzgâr Türbinleri

Dönmeyi sağlayan eksenler rüzgârın açısına göre yerleştirilir. Eğik eksenli rüzgâr türbinlerinin kullanım alanı çok sınırlıdır.

Küçük Rüzgâr Türbinleri

Elektrik üretimini sağlayan küçük rüzgâr türbinlerinin çalışma prensibi, sabit mıknatıslı jeneratöre dayanıyor.

Dikey Eksenli Rüzgâr Türbinleri

Dikey eksenli rüzgâr türbinlerinde dönme yönü, rüzgârın geldiği noktaya dik konumda ayarlanır. İsminden de anlaşılacağı üzere türbinlerin pervaneleri de dik şekildedir. Rüzgâr yön değiştirmesinden asla etkilenmedikleri için yönlendirici parçalara da ihtiyaç duymuyorlar.

Rüzgâr Türbini Nasıl Çalışır?

Rüzgâr türbinleri modelleri, anemometre şeklinde isimlendirilen parçalar rüzgârın hızını ölçmeye yardımcı olur. Rüzgâr hızı ölçüldükten sonra kontrol devresine iletilmektedir. Böylelikle rüzgâr türbinlerindeki kanatlar hızlanmaya başlar. Rüzgâr türbinindeki kanatlar aynı zamanda rüzgârın şiddetine göre de hareket edebiliyor. Türbinin üzerindeki kanatların birleştiği kısımsa rotor şeklinde ifade edilmektedir. Türbin üzerindeki parçalar arasında yer alan fren, olumsuz durumlarda rotoru durdurur.

Enerji üretimi yapan jeneratörün uygun koşullarda çalıştırılması için kontrol devresi bulunuyor. Bunun yanında jeneratörün rüzgârdan zarar görmesini engellemek içinde kontrol devresinden yararlanılmaktadır. Türbinlerin önemli parçalarından olan rotor ve jeneratörün hız geçişlerindeki hasarlanmalar, dişli kutusu adı verilen parçayla engellenir. Fren, rotor, kontrol devresi ve jeneratörün monte olduğu bölümse beşiktir. Türbindeki rüzgâr yönünün rotasını belirleyen yapıysa rüzgârgülüdür.

Roto motoru, türbini çalıştıran diğer başlıca etkendir. Türbinlerdeki kanatların açı ayarlarının gerçekleştiği mekanizmaysa, pitch diye isimlendirilmiştir. Pitch sayesinde türbin üzerinde enerji üretimi devam eder. Rüzgâr türbinlerinde jeneratörün içinde bulunduğu kule uzadıkça enerji üretmeye başlar.

Rüzgâr Türbini Kullanım Alanları

Rüzgâr türbinleri sistemleri geniş kullanım alanına sahiptir. Rüzgâr türbinlerinin kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

 

Değirmen içlerinde tahıl üretimi,

Su pompalama sistemleri,

Yelkenli gemilerin çalıştırılması,

Seyir halindeki gemilere elektrik üretilmesi,

Temiz içilmesinde sakınca bulunmayan suyun elde edilmesi,

Rüzgâr santrallerinden elektrik üretimi,

Yel değirmenlerinde mil döndürme,

Elde edilen elektriğin aydınlatmak için kullanılması,

Rüzgâr türbinleri sayesinde bilinçsizce enerji tüketimin önüne geçilir. Çevre ve dostu bir sistem olduğunu söyleyebiliriz.

Rüzgâr Türbini Fiyatları

Rüzgâr türbinleri, modern şekilde enerji üretimini sağlayan sistemlerin başında geliyor. Rüzgâr türbin fiyatları, türbinin ürettiği elektrik miktarı ve türbin yapısına göre değişiklik gösteriyor. Rüzgâr türbinlerinde sanayi tarzı olanlar fiyat bakımından yüksektir. Sanayi tipli rüzgâr türbinleri, kişisel olarak kullanılamaz. Ev tipindeki rüzgâr türbinleriyse kişisel kullanıma çok uygundur. Aynı zamanda fiyat bakımından da sanayi tipli olanlara kıyasla uygun fiyatlıdır.

Rüzgâr türbinleri; üretilecek elektrik miktarına göre farklı farklı fiyatlandırmaya tabii tutulmuştur. Türbinlerin hem motor hem de pervane yapıları fiyat konusunu etkiliyor. Sistemin çalışmasını sağlayan donanımlar ve depolama görevi gören bataryalarda türbinin fiyatını belirlemektedir. Rüzgâr türbini satın alınmadan önce mutlaka kurulacak alanın enerji tüketim miktarı hesaplanmalıdır. Türbinlerin fiyatları herkesin bütçesine uygun olarak geniş yelpazede oluşturulmuştur. Enerji tasarrufu sağlanması açısından önemli bir ürün olduğu söylenebilir. Uygun fiyatlı altyapı maliyeti ile de dikkat çekmektedir.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret37382
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Hava Durumu
Saat